Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Cukinia waniliowa

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

cukinia 5 kg
cukier 1,5 kg
Kwas cytrynowy Prymat 5 łyżeczek
skórka z cytryny 2 szt
cukier wanilinowy 2 łyżki
aromat waniliowy 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Cukinia waniliowa

Zagotować wodę z cukrami i skórkami z cytryn(pokroić na paski) lekko przestudzić i dodać kwasek do smaku tak by woda była słodko kwaśna. Cukinię oczyścić ze skóry i miękkiego miąższu jeśli jest młodą wystarczy umyć i obciąć przód i ogonek, następnie pokroić ją w dużą kostkę . Do zimnego syropu wrzucić cukinię dodać aromat i odstawić w chłodne miejsce na całą noc. W kolejnym dniu odlać syrop do miski a cukinie poukładać w słoiczkach i do każdego słoika wkładamy po plasterku cytryny- zalać syropem zakręcić słoiki i pasteryzować 20 minut. Po tym czasie wyjąć gorące na ręcznik i przykryć nim również tak pozostawić do całkowitego wystygnięcia. Pozostały sok można wlać do słoiczków i również za pasteryzować.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak