Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sos z cukinii na zimę

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

cukinia 1,5 kg
cukier brązowy 6 łyżek
papryka czerwona 4 szt
koncentrat pomidorowy 500 ml
cebula 3 szt
sól do smaku
pieprz
czosnek 1 główka

Przepis i sposób przygotowania na: Sos z cukinii na zimę

Cukinie umyć i oczyścić następnie zetrzeć na tarce jarzynowej i posolić. Cukinię przełożyć do garnka i dusić. Paprykę upiec w piekarniku i z jeszcze ciepłej zdjąć skórkę, pokroić na małe kawałki i przełożyć do cukinii. Następnie cebulę pokroić w piórka i usmażyć na oleju z oliwek - wrzucić do cukinii - wszystko wymieszać z przyprawami oraz zmiażdżonym czosnkiem i dusić pod przykryciem. W między czasie dolać przegotowanej wody aby sos nie był zbyt gęsty - zagotować i zmiksować. Przygotować słoiczki i przełożyć sos do 3/4 wysokości zakręcić i pasteryzować 20 minut od zagotowania wody. Następnie wyjąć na ręczniki i zawinąć zostawiając do całkowitego przestudzenia.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak