Sposób przygotowania

Lukier:
* 1 pełna szklanka cukru pudru
* 2 łyżki mleka

W jednej misce łączymy wszystkie suche składniki, a w drugiej mokre (wymieszane ze sobą trzepaczką). Do suchych składników wlewamy mokre i zagniatamy w misce ciasto, które bez problemu powinno uformować się w kulę. Ciasto wkładamy do lodówki na noc, a co najmniej na 2-3 godziny.

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni a blachę wykładamy papierem do pieczenia. Z ciasta formujemy kulki mniejsze od orzecha włoskiego (u mnie każda miała po 25 g) i układamy na blasze (4 rzędy po 4 ciastka). Pieczemy 10 - 11 min (nie więcej) i odstawiamy do wystygnięcia.

Cukier łączymy z mlekiem i mieszamy trzepaczką. Uzyskamy gęsty lukier, w którym zanurzamy zimne ciasteczka. Odstawiamy do zastygnięcia na ok 30 minut.

Komentarze

  • 0
    no-image
    Opublikowano

    maciek7

    pycha

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !