Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Alkoholowe Trufle Kokosowe

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

czekolada biała 20 dag
śmietana kremowa 30% lub 36% 125 ml
wiórki kokosowe 20 dag
cukier puder 1 łyżeczka
masło 2 łyżki
wiórki kokosowe do obtoczenia
rum kokosowy 4 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Alkoholowe Trufle Kokosowe

Kremówkę wlewamy do garnka z grubym dnem i dodajemy masło. Na najmniejszym ogniu odrobinę je podgrzewamy i dodajemy połamaną czekoladę. Nadal podgrzewamy na maleńkim ogniu cały czas mieszając (!) aż czekolada się rozpuści. Jeśli macie wrażenie, że masa za bardzo się nagrzewa zdejmijcie ją na chwilę z ognia. Do jednolitej masy dodajemy cukier, kokos i alkohol (którego nie należy oszczędzać :) ). Masa jest dość rzadka i należy włożyć ją do lodówki na ok 2 godziny by stężała. Z zastygniętej masy formujemy kule dłońmi i obtaczamy w kokosie. Trufle przechowujemy w lodówce, ale wyjmujemy ok 30 min przed planowaną konsumpcją, by odrobinę zmiękły

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak