Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto drożdżowe

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 300 g
żółtko jajek 2 szt
drożdże 2 dag
masło 4 łyżki
cukier 1/2 szkl
sól
cukier waniliowy 1 opak
mleko 0,5 szkl
margaryna 0,5 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto drożdżowe

Drożdże rozetrzeć z jedną łyżką cukru a następnie rozprowadzić mlekiem i pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu. Do tak przygotowanego rozczynu dodać przesianą mąkę, szczyptę soli, cukier, żółtka, stopione i przestudzone masło
oraz kilka łyżek mleka, wszystko razem dokładnie wymieszać. Blachę wysmarować margaryną, włożyć do niej ciasto i pozostawić do wyrośnięcia, a następnie piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stop.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak