Sposób przygotowania

Cukinię umyć, odciąć jej „piętki” i zetrzeć na tarce o grubych oczkach łącznie ze skórką. Posolić, zostawić na sicie, żeby sok wyleciał (trzeba ją nawet docisnąć łyżką do sita). Cebulę i natkę pietruszki poszatkować. Ser pokroić w drobne kwadraciki. Wrzucić to wszystko do miski z cukinią i posypać curry. Wymieszać dokładnie. Roztrzepać jajko, wlać do miski z cukinią. Dodać tyle bułki tartej, żeby dało się uformować w miarę płaskie nierozpadające się pulpeciki. Znowu wymieszać dokładnie. Przygotować panierkę: do głębokiego talerza wsypać 3 łyżki tartej bułki i trzy łyżki mąki, wymieszać. Z masy cukiniowej formować płaskie kotlety o średnicy około 7 cm i obtaczać w panierce. Smażyć na oleju (około 1 cm głębokości) na złocisty kolor.

Uwaga! Pulpety są w środku zielono-żółte :)

Komentarze

A Ty, co o tym myślisz?

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !