Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zielone kotlety z cukinii

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

cukinia 1
cebula czerwona 1
natka pietruszki 1 pęczek
ser 4 plaster
jajko 1
Przyprawa curry orientalna Prymat 3 łyżeczka
sól do smaku
olej 1 cm
Bułka tarta klasyczna Prymat
mąka 3 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Zielone kotlety z cukinii

Cukinię umyć, odciąć jej „piętki” i zetrzeć na tarce o grubych oczkach łącznie ze skórką. Posolić, zostawić na sicie, żeby sok wyleciał (trzeba ją nawet docisnąć łyżką do sita). Cebulę i natkę pietruszki poszatkować. Ser pokroić w drobne kwadraciki. Wrzucić to wszystko do miski z cukinią i posypać curry. Wymieszać dokładnie. Roztrzepać jajko, wlać do miski z cukinią. Dodać tyle bułki tartej, żeby dało się uformować w miarę płaskie nierozpadające się pulpeciki. Znowu wymieszać dokładnie. Przygotować panierkę: do głębokiego talerza wsypać 3 łyżki tartej bułki i trzy łyżki mąki, wymieszać. Z masy cukiniowej formować płaskie kotlety o średnicy około 7 cm i obtaczać w panierce. Smażyć na oleju (około 1 cm głębokości) na złocisty kolor.

Uwaga! Pulpety są w środku zielono-żółte :)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak