Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Drożdżowa bułka z dynią

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 1 kg
mleko 1 szklanka
drożdże 5 dag
jaja 2 sztuki
cukier 15 dag
margaryna 10 dag
cukier wanilinowy 1 łyżeczka
dynia 2 szklanki
jajko 1 do smarowania ciasta

Przepis i sposób przygotowania na: Drożdżowa bułka z dynią

Dynię zalać kilkoma łyżkami mleka, dodać cukier wanilinowy i dusić pod przykryciem aż zmięknie, przeprzeć przez sito. Pozostałe mleko lekko podgrzać i dodać do dyni. Dodać drożdże utarte z łyżką cukru, połowę mąki, wymieszać i pozostawić doi wyrośnięcia. Kiedy wyrośnie dodać resztę maki ubite z cukrem żółtka a pod koniec wyrabiania roztopioną (ochłodzoną) margarynę i ubitą pianę z białek. Ponownie pozostawić do wyrośnięcia. Włożyć ciasto do blachy, posmarować rozmieszanym jajkiem i piec przez godzinę w 180 st.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

halinka1011 09.01.2011 10:23
świetny przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak