Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Placek bezowy z truskawkami

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

cukier 3\\4 szkl
mąka 3\\4 szkl
jaja 5 szt
kakao 3 łyzki
ocet 1 łyżka
proszek do pieczenia 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Placek bezowy z truskawkami

Krem
]1 kostka masła
2 jaja
6 łyżek cukru
1 małe opakowanie bezów
30 dag świeżych truskawek

Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier,
następnie mąkę, lekko wymieszać. Żółtka utrzeć z octem, dodać kakao z proszkiem do pieczenia. Połączyć z masą z białek i upiec biszkopt (40 minut 190 st.).
Jaja z cukrem ubić na parze na puszysta masę. Utrzeć masło i dodawać porcjami ostudzoną masę jajeczną. Do kremu dodawać po trochu truskawki, dalej ucierając.
Ostudzony biszkopt przekroić na pół. Posmarować polową kremu. Ułożyć na kremie bezy, nałożyć resztę kremu, przykryć biszkoptem. Placek polać polewą czekoladową.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

suzana 09.01.2011 10:01
pyszności!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak