Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bułeczki z orzechami

2.0
(4)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka przenna 20 dag
mąka gracham 20 dag
drożdże 2 dag
cukier 2 łyzki
mleko 200 ml
masło 5 dag
miód 2 łyzki
jajko 1 szt
orzechy włoskie 5 dag
słonecznik łuskany 5 dag

Przepis i sposób przygotowania na: Bułeczki z orzechami

Drożdże z cukrem utrzeć, dodać ciepłe mleko. Obie mąki wymieszać, wyrobić z tłuszczem, dodać miód, roztrzepane jajko, i cukier. Gdy drożdże będą się pienić, połączyć z makami wymieszanymi z miodem, tłuszczem i jajkiem. Dokładnie ciasto wyrobić. Odlożyć w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, okolo 35 minut. Nastepnie wyłożyć na stolnicę, wyrobić ze słonecznikiem i orzechami, uformować wałek, pokroić na 20 kawałków, formować orągłe bułeczki, ułożyć na blaszkach i pozostawić na 30 minut do podrośnięcia.Nastepnie włożyć do piekarnika, piec około15-20 minut w temp 200 stopni.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

romanrafal
romanrafal 02.06.2012 08:52
świetne,lubię takie
Karolcia12 29.09.2011 14:06
pewnie są pyszne
m1monika 29.08.2011 22:23
pycha
m1monika 29.08.2011 22:23
pycha
Monika193
Monika193 11.01.2011 10:48
czasem piekę podobne
iwa643 09.01.2011 09:40
fajne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak