Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Szynka wiejska

2.0
(0)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

szynka wieprzowa 1 kg
sól 150 g
saletra potasowa 1 szczypta
woda 1,5 litra
ziele angielskie 2
czosnek ząbki 4
Liść laurowy suszony Prymat 2

Przepis i sposób przygotowania na: Szynka wiejska

Szynkę wieprzową dzielimy na kawałki ok 300-400g. Sól mieszamy z letnią wodą (powinien powstać roztwór nasycony), dodajemy saletrę, ziele angielskie całe, rozgniecione ząbki czosnku, liść laurowy. Wkładamy nasze szyneczki i peklujemy 2-3 dni w chłodnym miejscu. Następnie szyneczki lekko otrząsamy z zalewy peklującej i zawijamy w materiał lub pończochę. Wiążemy sznurkiem i wędzimy 2-3h w dymie z drzew owocowych. Wieszamy w chłodnym miejscu do ostygnięcia. Tak przyrządzoną wędlinę kładziemy na świeży chleb posmarowany masłem z odrobiną żurawiny na wierzch.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

alaaa 25.11.2012 19:51
chuda wędlina to jest to co lubię,a jeszcze z żurawiną to już poezja smaku
madi356 24.02.2012 11:54
pycha
Weronika_eM 05.11.2011 22:13
lubię taką
Beatris 05.11.2011 10:21
Przepyszna szyneczka.
Magdalena1110 09.08.2011 07:24
taka jest najlepsza
pacpaw 05.02.2011 21:49
jaki tam Pan...Paweł :o)
Anna169Hosz 05.02.2011 20:49
Dziękuję serdecznie...jak tylko zrobi się cieplej na pewno wypróbujemy Pana sposób.
pacpaw 05.02.2011 12:22
Na płótnie (najlepsze są do tego pończochy Babci - umyte oczywiście :o)) osadzają się resztki smoliste z dymu. Czarny materiał wyrzucamy i mamy \"czystą wędlinkę\". Sądzę, że jest to też taka ochrona wędliny, aby skórka zbytnia się nie spaliła - można wędzić krócej na \"mocniejszym\" dymie. Ponadto jak się wiąże wędlinkę to jak wiążemy na materiale (a nie bezpośrednio na \"czystym\" mięsie) jest lepszy ścisk mięsa na większej powierzchni ponieważ oprócz sznura ciśnie też materiał. W materiale mogą też \"schować się\" i podwędzić jakieś przyprawy, które normalnie spadłyby z samego mięsa (na zdjęciu nawet widać ziele angielskie). No i dla mnie najważniejsza sprawa: wędlinę w płótnie wędził mój dziadek, tato no i ja tak mam zamiar robić. Takie przyzwyczajenie, można rzec rodzinna tradycja.
Anna169Hosz 05.02.2011 11:01
Szynka cudna...ale jakby można prosić o informację po co zawijać szynkę w płótno? My z mężem mamy małe doświadczenie w wędzeniu i chętnie poznałaby jakieś dobre sposoby?
MAR3STA 14.01.2011 21:53
ale fajna ta szyneczka:)
pioge7 14.01.2011 16:29
ekstra muszę spróbować
IZABELA29 13.01.2011 09:48
szyneczka rarytas
Izabela/bella81 09.01.2011 22:51
pyszności:) niestety ja nie mam gdzie uwędzić:(
ada12302 09.01.2011 20:31
bardzo smaczna

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak