Sposób przygotowania

Szynkę wieprzową dzielimy na kawałki ok 300-400g. Sól mieszamy z letnią wodą (powinien powstać roztwór nasycony), dodajemy saletrę, ziele angielskie całe, rozgniecione ząbki czosnku, liść laurowy. Wkładamy nasze szyneczki i peklujemy 2-3 dni w chłodnym miejscu. Następnie szyneczki lekko otrząsamy z zalewy peklującej i zawijamy w materiał lub pończochę. Wiążemy sznurkiem i wędzimy 2-3h w dymie z drzew owocowych. Wieszamy w chłodnym miejscu do ostygnięcia. Tak przyrządzoną wędlinę kładziemy na świeży chleb posmarowany masłem z odrobiną żurawiny na wierzch.

Komentarze

  • 2
    no-image
    Opublikowano

    ada12302

    bardzo smaczna
  • 2
    original
    Opublikowano

    Izabela/bella81

    pyszności:) niestety ja nie mam gdzie uwędzić:(
  • 2
    ja
    Opublikowano

    IZABELA29

    szyneczka rarytas
  • 2
    original
    Opublikowano

    pioge7

    ekstra muszę spróbować
  • 2
    original
    Opublikowano

    MAR3STA

    ale fajna ta szyneczka:)
  • 1
    original
    Opublikowano

    Anna169Hosz

    Szynka cudna...ale jakby można prosić o informację po co zawijać szynkę w płótno? My z mężem mamy małe doświadczenie w wędzeniu i chętnie poznałaby jakieś dobre sposoby?
  • 1
    original
    Opublikowano

    pacpaw

    Na płótnie (najlepsze są do tego pończochy Babci - umyte oczywiście :o)) osadzają się resztki smoliste z dymu. Czarny materiał wyrzucamy i mamy \"czystą wędlinkę\". Sądzę, że jest to też taka ochrona wędliny, aby skórka zbytnia się nie spaliła - można wędzić krócej na \"mocniejszym\" dymie. Ponadto jak się wiąże wędlinkę to jak wiążemy na materiale (a nie bezpośrednio na \"czystym\" mięsie) jest lepszy ścisk mięsa na większej powierzchni ponieważ oprócz sznura ciśnie też materiał. W materiale mogą też \"schować się\" i podwędzić jakieś przyprawy, które normalnie spadłyby z samego mięsa (na zdjęciu nawet widać ziele angielskie). No i dla mnie najważniejsza sprawa: wędlinę w płótnie wędził mój dziadek, tato no i ja tak mam zamiar robić. Takie przyzwyczajenie, można rzec rodzinna tradycja.
  • 1
    original
    Opublikowano

    Anna169Hosz

    Dziękuję serdecznie...jak tylko zrobi się cieplej na pewno wypróbujemy Pana sposób.
  • 0
    original
    Opublikowano

    pacpaw

    jaki tam Pan...Paweł :o)
  • 1
    original
    Opublikowano

    Magdalena1110

    taka jest najlepsza
  • 3
    original
    Opublikowano

    Beatris

    Przepyszna szyneczka.
  • 1
    no-image
    Opublikowano

    Weronika_eM

    lubię taką
  • 1
    original
    Opublikowano

    madi356

    pycha
  • 1
    original
    Opublikowano

    alaaa

    chuda wędlina to jest to co lubię,a jeszcze z żurawiną to już poezja smaku

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !