Sposób przygotowania

Garnek z szklanką wody stawiamy na małym ogniu. Dodajemy suszone grzybki ( nie muszą być wcześniej moczone). Żeberka obieramy z mięsa i również wrzucamy do garnka. Mięso z żeberek wraz z kiełbasą kroimy na drobno. Stopniowo dodajemy odciśniętą kapustę kiszoną (najlepiej ta zrobiona wg przepisu „Kapusta kiszona kminkowa”) wcześniej zalaną zimną wodą i poszatkowaną kapustę białą. Dodajemy jeszcze białą kiełbasę (najlepiej jakby była jak najbliżej dna) i gotujemy ok. 1h co jakiś czas mieszając. Gdy kapusta zacznie puszczać soki i troszkę opadnie dodajemy przyprawy: jałowiec, pieprz kolorowy, plasterki marchewki, liść laurowy, ziele angielskie oraz pokrojone mięso wraz kiełbasą i śliwki, które też kroimy w małe kawałeczki. Całość dokładnie mieszamy i gotujemy 30 minut. Na końcu dodajemy przyprawę do bigosu wg uznania i łyżkę koncentratu. Mieszamy i gotujemy jeszcze raz ostatnie 30 minut. Taki bigos jest najsmaczniejszy na 3-4 dzień. Należy tylko po każdy podgrzewaniu odstawiać go w chłodne miejsce.

Komentarze

  • 3
    ja
    Opublikowano

    IZABELA29

    chętnie spróbuje jak ktos zrobi
  • 2
    original
    Opublikowano

    Iwona56

    musi być pyszny
  • 2
    original
    Opublikowano

    Izabela/bella81

    Nigdy nie jadłam ze śliwkami. Czas wypróbować:)
  • 1
    original
    Opublikowano

    Jolanta_P-S

    ja też śliwek nigdy nie dodawałam
  • 1
    original
    Opublikowano

    MAR3STA

    uwielbiam bigos!
  • 1
    original
    Opublikowano

    agnieszka214

    smaczne
  • 3
    logo-fb-nowe
    Opublikowano

    PaniMISIOWA

    świetnie wygląda! ale bym taki zjadła!
  • 1
    original
    Opublikowano

    RenataZ-et

    Świetny, z przyjemnością skorzystam z przepisu
  • 1
    original
    Opublikowano

    patusia

    pycha :)
  • 1
    original
    Opublikowano

    Kopiko1983

    Super, super, super...
  • 2
    original
    Opublikowano

    IKrakowianka

    dawno nie robiłam bigosu, przy najbliższej okazji skorzystam z tego przepisu, bo zapowiada się pysznie
  • 1
    no-image
    Opublikowano

    mirosława4

    pyszny ten bigosik ju? czuj? ten smak:)
  • 1
    no-image
    Opublikowano

    Zoso

    uwielbiam bigos
  • 2
    original
    Opublikowano

    ben-ka

    pychotka!!!

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !