Sposób przygotowania

Noc wcześniej w dużym garze zalewamy nogi oraz golonki zimną wodą. Następnego dnia zmieniamy wodę i wszystko zagotowujemy. Gotujemy na małym ogniu ok. 2h. Po pierwszej godzinie gotowania dodajemy kostki rosołowe oraz inne przyprawy. Gdy mięso z nogi i golonka zacznie sama odchodzić od kości kończymy gotowanie. Wyławiamy mięso z wywaru i starannie oddzielamy je od kości i chrząstek (tutaj musimy uważać, aby nie przepuścić żadnej najmniejszej kostce). Następnie czyste mięso układamy na spód salaterek, dodajemy na salaterkę 2-3 plasterki ugotowanej marchwi (ja gotuję ją w wywarze i wyjmuję wcześniej gdy będzie ugotowana) i całość zalewamy wywarem. Odstawiamy salaterki w zimne miejsce i po kilku godzinach, gdy galareta zastygnie będzie gotowe.

Komentarze

  • 3
    original
    Opublikowano

    ben-ka

    Robię też galaretę chociaż sama za nią nie przepadam ale mam amatorów na nią:)
  • 2
    original
    Opublikowano

    Emilia22

    uwielbiam,pyszności
  • 2
    original
    Opublikowano

    Izabela/bella81

    Golonka owszem, ale nóżki to już nie dla mnie...
  • 1
    ja
    Opublikowano

    IZABELA29

    ze świnki dawno nie jadłam
  • 3
    original
    Opublikowano

    pacpaw

    nóżki faktycznie mało mięsa nie mają, natomiast sporo chrząstek, ścięgna. Dzięki temu nie muszę dodawać żelatyny, a galareta ładnie mi zastyga.
  • 1
    original
    Opublikowano

    Wafelek2601

    Twoja galareta jest pyszna!
  • 2
    original
    Opublikowano

    BernadettaP

    od czasu do czasu lubię zjeść taką treściwą galaretę :-)
  • 1
    original
    Opublikowano

    Motorek

    bardzo smaczna

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !