Sposób przygotowania

Gruszki przekroić na połówki, usunąć gniazda nasienne, skropić sokiem z cytryny. Zagotować wodę z cukrem, goździkami, cynamonem i skórka pomarańczową. Włożyć gruszki i ugotować. Gdy będą miękkie wyjąć łyżką cedzakową, ułożyć w żaroodpornym naczyniu. Wywar z gruszek odcedzić. Żóltka ubić z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Mąkę ziemniaczaną wymieszać z kilkoma łyżkami zimnej wody. 150ml wywaru z gruszek zagotować, po czym stopniowo stale mieszając wlewać mąkę ziemniaczaną rozmieszaną z wodą, zagotować. Następnie odstawić z ognia i wymieszać z żółtkami. Sosem zalać gruszki i zapiec w gorącym piekarniku. Przed podaniem posypać tartą czekoladą i posiekanymi orzechami.

Komentarze

  • 1
    no-image
    Opublikowano

    Katarzyna158

    aż chce się jeść :)
  • 1
    original
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    smaczne
  • 2
    original
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    ciekawe
  • 0
    original
    Opublikowano

    Goya

    mniam

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !