Sposób przygotowania

Indyka natrzeć solą oraz pieprzem. Odstawić w chłodne miejsce na ok. 3 h. Jabłka wyczyścić i pokroić na ósemki, polać żubrówką, dodać majeranek, posiekany czosnek, miód, wymieszać, odstawić na ok. 2 h., co jakiś czas zamieszać. Odstałego indyka faszerować jabłkowym farszem a następnie spiąć wykałaczkami. Masło stopić, połową polać indyka, piec w rozgrzanym piekarniku w temp. 200 stopni C, ok. 30 min. Po upływie 30 min. zmniejszyć temp. do 150 stopni C. Piec indyka dodatkowe 30 min. na każdy kg. jego masy (np. 3 kg - 1,5 h.). Co jakiś czas podlewać mięso masłem oraz powstającym z pieczenia sosem. Po upieczeniu do farszu dodać żurawinę. SMACZNEGO !!!

Komentarze

  • 3
    original
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    Treść odpowiedzi została zablokowana przez administratora serwisu.

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !