Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sok pomidorowy po mojemu

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

pomidory do smaku
cukier do smaku
sól do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Sok pomidorowy po mojemu

umyte i opłukane owoce rozgniata się drewnianym tłuczkiem w kamiennej lub glinianej misce i szybko rozgotowuje we własnym soku (bez dodatku wody). Gorącą masę przeciera się przez ręczną przecieraczkę, lub cedzak aluminiowy. Dokładniejsze rozdrobnienie uzyskuje się przepuszczając przecier powtórnie przez sito lub cedzak z drobnymi otworkami . Na sicie pozostają części włókniste i nasiona pomidorów, natomiast sok pomidorowy z niewielką ilością małych cząstek miąższu przechodzi przez sito. Sok pomidorowy łatwo otrzymuje się z rozgotowanych pomidorów przepuszczając je przez - sokowirówkę. Do 1 litra soku dodajemy 5- 7 gram soli kuchennej oraz 10 - 30 gram cukru.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

agata1722
agata1722 08.02.2011 18:22
interesujące

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak