Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Karmelowe ciasteczka

2.0
(0)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jajko 6 sztuk
cukier 18+10 dkg
cukier waniliowy 1 opakowanie
mąka 20 dkg
kakao 2 łyżki
masło 3 łyżki
masło 25 dkg
kremówka 10 dkg
rum 50 ml
polewa czekoladowa 15 dkg
płatki różane kilka
cukier puder

Przepis i sposób przygotowania na: Karmelowe ciasteczka

Oddzielić białka od żółtek. Białka ubić z 18 dkg cukru. Żółtka utrzeć z cukrem waniliowym. Masy połączyć, dodać mąkę, kakao i 3 łyżki stopionego masła. Piec 45 minut w 170 stopniach. Ostudzić, podzielić na 3 warstwy. 10 dkg cukru wsypać do rondla. Podlać 50 ml wody, nie mieszając, poczekać, aż się skarmelizuje. Zestawić z ognia. Kawałki masło włożyć do miski i pozostawić w temp. pokojowej. Karmel stopniowo dodawać do masła i ubijać na gładko. Spód ciasta wysmarowac połową kremu, przełożyć ciastem, skropić rumem, posmarować resztą kremu i przykryc ciastem. Rozpuścić polewę i polać wierzch ciasta. Wstawić do lodówki. Udekorować płatkami i posypać cukrem pudrem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

RenataZ-et 11.01.2011 18:55
Słodkie i pyszne!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak