Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zapiekanka z ziemniaków i cebuli

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ziemniaki 80 dag
cebula 3 szt
boczek wędzony 10 dag
masło 1 łyżka
śmietana 1 szklanka
piwo 1 szklanka
szczypiorek usiekany 2 łyżki
sól do smaku
pieprz do smaku
ser żółty 15 (tarty)

Przepis i sposób przygotowania na: Zapiekanka z ziemniaków i cebuli

Boczek pokroić w kostkę, stopić na patelni, odłożyć skwarki a na tłuszczu poddusić drobno posiekaną cebulę. Obrane ziemniaki pokroić w cienkie plasterki, wymieszać z podduszoną cebulą, śmietaną, piwem i utartym serem. Przyprawić do smaku sola i pieprzem. Połowę ziemniaków wyłożyć do naczynia żaroodpornego, posypać skwarkami i przykryć resztą ziemniaków. Skropić stopionym masłem, wstawić do nagrzanego piekarnika i udusić do miękkości. Podawać posypane szczypiorkiem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

IlonaAlbertos 21.11.2013 17:13
Ciekawy pomysł.
Iwusia 22.08.2012 21:30
smaczne danie
pigila
pigila 29.05.2011 12:09
super
Monika193
Monika193 11.01.2011 10:51
pyszna kolacja

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak