Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tarta z cebulą

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka 1,5 szklanki
cebula 0,5 kg
masło 20 dag
cukier 3 łyżeczki
mąka ziemniaczana 1 łyzka
pieprz do smaku
sól do smaku
ser żółty 25 (tarty)

Przepis i sposób przygotowania na: Tarta z cebulą

Mąkę przesiać na stolnicę, dodać 15 dag masła, 150ml wody, posiekać składniki nożem, następnie zagnieść ciasto, rozwałkować i wyłożyć na przygotowana formę. Cebulę pokroić w krążki, wsypać do garnka, zalać szklanką wody z dodatkiem cukru i soli. Gotować do odparowania płynu. Następnie oprószyć mąką ziemniaczaną, wymieszać z pozostałym masłem, oprószyć solą i pieprzem. Ciasto włożyć do nagrzanego piekarnika i lekko zrumienić. Wyjąć, nałożyć na na niego cebulę, posypać tartym serem, ponownie włożyc do piekarnika i zrumienić.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

romanrafal
romanrafal 06.07.2013 20:04
cebulowy smaczek,pyszna
Ewelina38 27.10.2012 19:58
Bardzo lubię cebulę więc na pewno mi posmakuje
Iwusia 27.08.2012 22:51
dobra
Monika193
Monika193 17.01.2011 11:53
taka tarta jest naprawdę dobra
Iwona51
Iwona51 15.01.2011 19:20
bardzo fajny przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak