Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

ciasto z truskawkami

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Budyń o smaku waniliowym 1
proszku do pieczenia 2 łyżeczki
masła lub margaryny 250 g
jajek 5
cukier 300 g
mąka pszenna 2.5 szklanki
gęsta śmietana 3 łyżki
truskawki 300 g
na beze przepis
w opisie jak przyrządzic

Przepis i sposób przygotowania na: ciasto z truskawkami

# Beza:
# 4 białka jajek
# 200 g cukru
# sok z połowy cytryny
# 100 g płatków migdałowych

Ciasto: Masło utrzeć z cukrem, dodawać kolejno jajka i mąkę zmieszaną z Budyniem (proszkiem) i proszkiem do pieczenia. Na koniec dodać śmietanę. Ciasto powinno być gęste. Ciasto przełożyć na blachę wyłożoną pergaminem. Na cieście ułożyć truskawki. Beza: Białka ubić na bardzo sztywną pianę, dodawać stopniowo cukier i sok z cytryny. Pianę wyłożyć na owoce. Posypać migdałami. Wstawić do nagrzanego do 175ºC piekarnika. Piec 40-45 minut.

Czas pieczenia: 40-45 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak