Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto z piernikami

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 2 szkl
cukier puder 8 łyżek
oliwa 8 łyzek
jaja 5 szt
mleko 5 łyzek
spirytus 1 łyzka
proszek do pieczenia 2 łyzeczki
aromat rumowy 1/4 łyżeczki
pierniczki 2 opakowania

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto z piernikami

Żóltka utrzeć z cukrem na puszystą masę, następnie dodać mleko i oliwę. Pod koniec wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, wlać spirytus, dokładnie wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę, połączyć z ciastem i delikatnie wymieszać. Połowę ciasta wylać do przygotowanej formy, ułożyć pierniczki i zalać pozostałym ciastem. Włożyć do nagrzanego piekarnika, piec około 45 minut w temperaturze 170 stopni.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

IlonaAlbertos 18.11.2013 20:33
Coś dla mnie :)
gusia1000 24.07.2013 00:15
Musi być pyszne.
Iwusia 08.06.2013 23:19
podoba mi się ten przepis
Motorek 01.09.2012 09:26
smaczne
jeta72 17.06.2012 22:57
pycha
Andysz 19.04.2012 00:33
Na pewno smaczne;)
Iwona51
Iwona51 17.12.2011 09:45
super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak