Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Wątróbka inaczej

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

wątroba cielęca 0,5 kg
kajzerka 2 szt
jaja 6 szt
cebula 3 szt
masło 4 łyżki
natka pietruszki 4 łyżki
sól do smaku
Gałka muszkatołowa mielona Prymat do smaku
pieprz do smaku
Bułka tarta klasyczna Prymat 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Wątróbka inaczej

Cebule obrać, pokroić w piórka i razem z pokrojoną wątróbką poddusić na łyżce masła, ostudzić. Bułkę namoczyć w wodzie, odcisnąć. Bułkę oraz ostudzoną wątróbką wraz z cebulą przemleć w maszynce. Masło utrzeć z żółtkami, dodać zmielona wątróbkę oraz posiekana natkę pietruszki, dokładnie utrzeć. Białka ubić na sztywna pianę, połączyć z masą, dodać bułkę tartą, sól, pieprz i gałkę muszkatołową, wymieszać. Przygotowana masę wyłożyć do formy, przykryć pokrywką, wstawić do garnka z wrzącą wodą, gotować około 1,5h. Podawać na gorąco z sosem i surówką.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

IlonaAlbertos 15.11.2013 17:08
Zapowiada się ciekawie.
Monika193
Monika193 09.01.2011 12:21
fajny pomysł

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak