Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bitki wołowe w sosie

2.0
(4)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

wołowina bez kości 75 dag
cebula 2 średnie
sól
pieprz
mąka
olej do smażenia
wino czerwone wytrawne 1 szklanka

Przepis i sposób przygotowania na: Bitki wołowe w sosie

Wołowinę pokroić na plastry o grubości ok 1,5 cm, rozbić do 1 cm, obtoczyć w mące, usmażyć na oleju do zrumienienia, przełożyć do garnka. Na tym samym tłuszczu zeszklić pokrojoną w półplastry cebulę, przełożyć do garnka. Mięso i cebulę zalać winem, dolać tyle wody, aby było jej ok 2 cm ponad mięso, dodać trochę pieprzu, dusić pod przykryciem 2-3 godz, lub do momentu aż mięso będzie miękkie. Po tym czasie doprawić sos solą i pieprzem, dusić jeszcze 30 minut. Jeżeli sos będzie rzadki, zagęścić go ciemną zasmażką.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Iwusia 18.02.2011 22:28
pycha :)
ziutula
ziutula 10.01.2011 18:14
smacznego...

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak