Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kurki w zalewie octowej

5.0
(34)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

marchewka 1
cebula 1
szkl. wody 4
szkl. octu spirytusowego 10% 1
łyżek cukru 5
łyżka soli 1
Liść laurowy suszony Prymat 2
ziarenek ziela angielskiego 5
łyżka ziaren pieprzu kolorowego 1
Goździki całe Prymat 3-5
kurki 1-2 kg
Cynamon cały Prymat 1-2 cm

Przepis i sposób przygotowania na: Kurki w zalewie octowej

Tak zamarynowane kurki są świetne na przystawkę i do sałatek.

Wodę zagotować, dodać wszystkie przyprawy i ocet, gotować na małym ogniu 10 min. Marchewkę i cebulę oczyścić, pokroić w krążki albo paseczki, cebulę przelać wrzątkiem na sicie. Kurki dokładnie oczyścić, wypłukać. Wrzucić do gorącej, lekko osolonej wody, dodać marchewkę i gotować 5- 8 min., odcedzić. Wyparzone słoiki napełniać jeszcze gorącymi kurkami, przekładając kawałkami marchewki i cebuli, zalewać wrzącą zalewą, zakręcać wygotowanymi pokrywkami i odstawić do ostygnięcia do góry dnem. Do słoiczków, przed wlaniem zalewy, można włożyć po kilka listków natki pietruszki. Marynaty są dobre do jedzenia po kilku tygodniach.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

marzencia2007 03.12.2013 22:22
uwielbiam kurki
Anna133 22.07.2012 20:08
podziwiam pasję do grzybów
Miki 04.02.2012 16:38
fajne
ben-ka 01.09.2011 17:36
:) kurki,taz mam już zapas na zimę:):):)
Misia90 09.08.2011 13:28
fajne
Marysia 09.08.2011 13:11
fajne
Karolina69 09.08.2011 12:59
fajne
marchewka 05.08.2011 22:16
oj... mniam, uwielbiam grzybki w zalewie octowej
FAFIK 10.02.2011 06:59
Super przepis
Ewa104 05.02.2011 10:08
Uwielbiam kureczki.
wojtek10_89 12.07.2010 14:33
super zrobie tak w tym roku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak