Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kwaszone rydze

2.0
(1)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

rydze 2 kg
sól 8 dag
cukier 3 łyżki
olej 6 łyżek

Przepis i sposób przygotowania na: Kwaszone rydze

Kapelusze grzybów ułożyć warstwami w dużym słoju, każdą warstwę przysypując solą i cukrem. Słój przycisnąć talerzykiem i obciążyć. Grzyby kwasić ok. 12 dni. W ciągu tych dni można dolewać do grzybów zalewę: 1 szklanka przegotowanej wody z jedną łyżką soli , tak aby cały czas były zanurzone w płynie. Zakwaszone grzyby zalać olejem, przykryć gazą, przechowywać w chłodnym miejscu.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

olkaaa 29.09.2013 10:27
chętnie spróbuję
Katarzyna59 26.08.2013 08:22
smaczne grzybki
Motorek 02.12.2012 15:43
fajny przepis
Ela15 17.05.2012 08:35
ciekawy przepis
Wafelek2601 23.10.2011 10:25
uwielbiam rydze!
mehia 18.05.2011 17:59
uwielbiam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak