Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zapiekanka z jabłek z suszonymi śliwkami

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jabłka 1,5 kg
cukier 1 szklanka
śmietanka kremowa 1 szklanka
śliwki suszone 20 dag
rum 0,5 szklanki
cynamon 2 łyżeczki
dżem pomarańczowy 3 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Zapiekanka z jabłek z suszonymi śliwkami

Śliwki zalać rumem i moczyć przez kilka godzin. Jabłka pokroić w cząstki, usunąć gniazda nasienne, ułożyć w przygotowanej żaroodpornej formie, posypać cynamonem i cukrem. Na wierzch wyłożyć warstwę śliwek, zalać śmietanką. Wstawić do nagrzanego piekarnika na około 30 minut. Gdy jabłka będą miękkie, wyjąć z piecyka i wierzch posmarować dżemem. Podawać ciepłe.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Stenka 29.08.2012 09:32
takie lubię
cooleczka 24.02.2012 11:19
brzmi pysznie :)
ElizaT 17.01.2011 00:31
smakowite pewnie
Iwona51
Iwona51 13.01.2011 00:25
ciekawe polączeni

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak