Sposób przygotowania

Troszkę inna sałatka z buraczków, możemy ją podać do obiadu albo jako dodatek do zimnych mięs.

Buraki szorujemy, gotujemy albo pieczemy w piekarniku do miękkości. Ja po ok. 40 min. sprawdzam nakłuwając wykałaczką. Ostudzone buraki obieramy ze skórki i specjalną łyżeczką wydrążamy kulki, wkładamy do miseczki i skrapiamy octem balsamicznym i odstawiamy na godzinkę. Potem przekładamy je do rondelka, dodajemy wydrylowane wiśnie, sok, cukier, goździki, pieprz i na malutkim ogniu dusimy 10-15 min. Mąkę ziemniaczaną rozprowadzamy w kilku łyżkach zimnej wody i wlewamy do buraczków, mieszamy, zagotowujemy. Doprawiamy odrobinką soli, tylko żeby podkreślić smak, i cynamonem. Można podawać na gorąco, ale i na zimno do pieczonych mięs i wędlin.

Komentarze

  • 3
    14344131_1175334835846825_6586112930612941972_n
    Opublikowano

    Ewa104

    Przepysznie wyglądają!
  • 1
    no-image
    Opublikowano

    mariusz14

    ciekawe
  • 1
    original
    Opublikowano

    Anna169Hosz

    Świetny pomysł- uwielbiam buraczki i koniecznie muszę wypróbować w takim zestawieniu.
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Karolcia12

    takiego miszmasz jeszcze nie jadłam
  • 2
    original
    Opublikowano

    SmacznaPyza

    polecam bo ten misz-masz był jak najbardziej udany!
  • -1
    original
    Opublikowano

    gusia1000

    Nie jadłam, ale warto zrobić.
  • 0
    original
    Opublikowano

    eli_555

    pyszne połączenie
  • 2
    original
    Opublikowano

    Agnieszka_B

    Uwielbiam buraczki i uwielbiam wiśnie, ale takie połączenie. Hmm... koniecznie muszę wypróbować:)
  • 0
    original
    Opublikowano

    agnieszka214

    smaczne
  • 2
    no-image
    Opublikowano

    Karolina69

    fajne
  • 2
    no-image
    Opublikowano

    Marysia

    fajne
  • 2
    no-image
    Opublikowano

    Misia90

    fajne

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !