Sposób przygotowania

Na stolnicę przesiać mąkę pszenną. Wymieszać z drożdżami instant oraz cukrem pudrem, a następnie dodać kawałki masła i śmietanę. Wyrobić gładkie ciasto, formułując kulę. Ciasto przełożyć do misy wypełnionej zimną wodą i odstawić na 60 minut.

Ciasto wyjąć na stolnicę obficie posypaną mąką. Lekko rozgnieść dłońmi, a następnie rozwałkować na grubość około 3-4 milimetrów. Rozwałkowane ciasto podzielić na małe kwadraty. Na środku każdego z nich ułożyć łyżeczkę konfitury. Brzegi posmarować rozkłóconym jajkiem i starannie posklejać.

Przygotowane rożki ułożyć na blasze z piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia. Każdy pierożek posmarować jajkiem i posypać kryształkami cukru. Wstawić do piecyka nagrzanego do temperatury 180 ºC. Piec na złoty kolor.

Komentarze

  • 5
    original
    Opublikowano

    Gosia40

    Muszą być pyszne:)
  • 0
    original
    Opublikowano

    MAR3STA

    pycha;)
  • 0
    original
    Opublikowano

    mala2021

    pyszne
  • 0
    original
    Opublikowano

    Ela15

    ślinka cieknie na myśl o takich pysznościach
  • 0
    original
    Opublikowano

    Jastinka

    świetne

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !