Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Knedle ziemniaczane z mięsem

2.0
(8)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ziemniaki ugotowane 70 dag
mąka ziemniaczana 0,5 szklanki
mąka pszenna 3 łyżki
jajko 1 szt
cebula 2 szt
mięso gotowane 20 dag
smalec 1 łyżka
sól do smaku
pieprz do smaku
Przyprawa do zup i potraw Kucharek do smaku
boczek wędzony 10 dag

Przepis i sposób przygotowania na: Knedle ziemniaczane z mięsem

Na smalcu zrumienić drobno posiekaną jedną cebulę, dodać przemielone, ugotowane mięso, chwilę poddusić. Przyprawić do smaku solą, pieprzem i maggi w płynie, wymieszać.
Ugotowane i osolone ziemniaki przecisnąć przez praskę, dodać mąki i jajko, szybko wyrobić ciasto. Z ciasta formować małe placuszki, nakładać farsz z mięsa, zlepiać i formować okrągłe kulki. Gotować w osolonej wodzie około 7 minut.
Pokrojony w kostke boczek podsmażyć na patelni razem z cebulą.
Knedle podawać okraszone boczkiem z cebulką.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Katarzyna59 20.10.2013 09:23
bardzo smaczne
romanrafal
romanrafal 26.06.2013 17:07
bardzo dobre
Iwusia 17.06.2013 23:29
idealne do obiadu
zuzanna_z 24.05.2012 12:59
super
olkaaa 04.03.2012 11:02
extra
Monika193
Monika193 19.01.2011 11:54
super
ada12302 08.01.2011 16:31
pyszne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak