Sposób przygotowania

Drożdże mieszamy z cukrem, letnim mlekiem i niewielką ilością mąki. Zaczyn powinien mieć konsystencję gęstej śmietany. Zostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Rodzynki myjemy, wkładamy do miseczki i zalewamy koniakiem. Ogrzaną mąkę przesiewamy do miski, wbijamy 2 całe jajka i 1 białko, wlewamy zaczyn, dodajemy szczyptę soli i otartą skórkę z cytryny, wyrabiamy ciasto. Pod koniec wyrabiania wlewamy stopione masło, wsypujemy rodzinki, wkładamy migdał. Lśniące i gładkie ciasto przykrywamy ściereczką i zostawiamy w ciepłym miejscu di wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto przekłądamy na blachę, smarujemy rozkłóconym żółtkiem, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy 45-50 minut.

Komentarze

  • 1
    original
    Opublikowano

    RenataZ-et

    Ciekawa nazwa na super ciasto!
  • 1
    original
    Opublikowano

    Misiakova

    I kto trafi na migdał dostaje mirrę, kadzidło lub złoto :)) Fajny pomysł :)
  • 1
    original
    Opublikowano

    jeta72

    fajny
  • 1
    original
    Opublikowano

    Ewelina38

    super ciacho i fajna nazwa :)

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !