Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Puszyste ptysie

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

gruszki 4
cukier 5+1
śmietana kremówka 50 dag
masło 2 łyzki
jajko 3
Żelatyna wieprzowa Prymat
cukier puder

Przepis i sposób przygotowania na: Puszyste ptysie

Gruszki już obrane musimy przekroić na pół, usuwamy gniazda . Teraz tak, musimy odłożyć 3 połówki a resztę kroimy . Wino gotujemy z tymi 5 łyżeczkami cukru i pokrojonymi gruszkami tak ok 10 min. potem miksujemy . W winie rozpuszczamy żelatynę i schładzamy. Kiedy masa zacznie tężeć , wymieszaj ją z ubitą śmietaną . Ten krem wstawiamy do lodówki na godzinkę .W między czasie zagotuj 100 ml wody z cukrem i masłem , wsyp mąkę i mieszaj aż masa zacznie się odrywać od garnka . Też odstawiamy na 10 minutek.Następnie wymieszaj z jajkami . Ciasto wyciśnij szprycą na blaszkę i zrób 9 kleksów, bo akurat tyle wyjdzie. I pieczemy 20 minutek w 220 st. Ptysie napełniamy na końcu kremem i plastrami gruszek, oraz cukrem pudrem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

kuklik 11.02.2014 12:31
pyszne ptysie
ElizaT 03.03.2011 10:24
kremówka, wino, owoce cóż więcej potrzeba !
RenataZ-et 16.01.2011 11:55
Same pyszności !

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak