Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

ciasto balowe

2.0
(0)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jaja 3 szt
ocet 10 % 3 łyżki
cukier kryształ 0,5 szklanki
mąka pszenna 0,5 szklanki
mleko 1,5 szklanki
budyń waniliowy 1 opakowanie
masło lub margaryna 1 kostka
krakersy 2 opakowania po 180 gram
herbatniki 2 opakowania po 220 gram
śmietana 30% 0,5 litra
czekolada gorzka 0,5 tabliczki
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
mleko skondensowane 1 puszka

Przepis i sposób przygotowania na: ciasto balowe

upiec biszkopt:
białka ubijć na pianę dodając cukier.Żółtka ubijć z proszkiem do pieczenia i dodając ocet.Białka delikatnie wymieszać z żółtkami i mąką.Upiec w 180 stopniach ,około 20 minut.
W szklance mleka rozpuścic kostkę margaryny lub masła ,mieszjąc cały czas na wolnym ogniu(jest to bardzo ważne ,mleko zrobi się żółte).Dodać budyń rozpuszczony w pół szklance mleka(jesli jest bez cukru dodać 2 łyżki).Cały czas mieszać aż zacznie gęstnieć.Masa powinna być pół płynna.Taką gorącą masę wylać na biszkopt.Ułożyć herbatniki.Mleko skondensowane gotować w puszce 3 godiny i wylać na herbatniki.Ułożyć na masie krakersy.Śmietane ubijć z łyżką cukru.Posypać tartą gorzką czekoladą.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak