Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Buchty

2.0
(2)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

drożdże 2 dag
cukier kryształ 6 dag
mąka 35 dag
mleko ciepłe 200 ml
masło stopione 15 dag
żółtko jajek 2 szt
cukier wanilinowy 2 łyżki
skórka z cytryny 1 cytryna
sól 1 szczypta
powidła śliwkowe (węgierkowe) 30 dag
lukier 10 ml
konfitura 1 słoiczek
cukier puder 5 dag

Przepis i sposób przygotowania na: Buchty

Do miseczki wsyp odrobinę cukru, zalej 100 ml ciepłego mleka i wymieszaj z 5-10 dag mąki. Do tego roztworu pokrusz drożdże. Przykryj i odstaw do wyrośnięcia.
Żółtka zmieszaj z 8 dag stopionego masła i resztą mleka. Dodaj do rozczynu drożdżowego razem z pozostałą mąką, cukrem, cukrem waniliowym, skórką z cytryny i szczyptą soli. Zagnieć ciasto i pozostaw pod przykryciem w ciepłym miejscu na godzinę. Rozgrzej piekarnik do 180°C. Z ciasta uformuj wałek, pokrój go w plastry. Spłaszcz każdy kawałek ciasta, nałóż porcję powideł lub konfitur (zalecane konfitury o twardej konsystencji - np. różane czy śliwkowe). Sklej jak pączki, ułóż na natłuszczonej blasze stroną sklejenia do dołu. Posmaruj masłem, piecz 20-30 minut. Posyp cukrem pudrem lub lukrem.
Przy termoobiegu, temperaturę ustaw na 140-150 stopni i piecz dłużej, nawet ponad 45 min.
Przy normalnej, drożdżówkowej wielkości, powinno wyjść około 25 bułeczek.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

barbara11561 05.03.2012 10:59
pysznie wygląda i smacznie:)
Marlena/Kinia 27.10.2011 14:34
ciekawa nazwa, super pomysł:)
kriso 10.06.2011 16:19
pycha
hastalavista 19.03.2011 02:43
super :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak