Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Biszkopt z jabłkami i śmietaną

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 13 dag
cukier 25 dag
woda 6 łyżek
jajko 4 szt
mąka ziemniaczana 13 dag
proszek do pieczenia 0,5 paczki
tłuszcz do formy
jabłka 1,5 kg
galaretka cytrynowa 1 szt
cukier 2 łyżki
mleko 2 szkl
cukier puder
bita śmietana 1 opak

Przepis i sposób przygotowania na: Biszkopt z jabłkami i śmietaną

Białka oddzielić od żółtek. Żółtka utrzeć z 20 dag cukru, pod koniec ucierania dodawać po łyżce wody. Z białek ubić pianę na sztywno, dodając resztę cukru. Pianę wyłożyć na żółtka, wsypać obie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia, lekko wymieszać. Ciasto wyłożyć do posmarowanej tłuszczem formy i piec 25 minut w 180 stop.
Masa jabłkowa:
jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić na ćwiartki. Przesmażyć jabłka na słabym ogniu, dodać cukier, ciągle mieszając. Pod koniec duszenia zdjąć garnek z ognia, wsypać galaretkę i dobrze wymieszać. Biszkopt przekroić na połowę. Na pierwszą część ciasta wyłożyć masę jabłkową, na masę ubitą śnieżkę przygotowaną według przepisu podanego na opakowaniu, przykryć drugą częścią biszkoptu, posypać ciasto cukrem pudrem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

maciek7 13.07.2012 20:56
musi być pyszne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak