Sposób przygotowania

Przyrządzić ciasto drożdżowe: drożdże rozpuścić w mleku. Do misy wbić kolejno wszystkie jajka, dodać 10 dag cukru, sól i wymieszać mikserem. Do masy jajecznej dodać przesianą mąkę i rozpuszczone drożdże in ponownie wszystko wymieszać, aby ciasto połączyło się w jedną całość. Na końcu wlać rozpuszczone masło i połączyć z ciastem. Uformować kulę, cała misę przykryć folią do żywności i wstawić do lodówki na 12 godzin.

Kolejnego dnia przygotować konfiturę: wiśnie przełożyć na patelnię i zasypać pozostałym cukrem. Zasmażać tak, aby cały sok wyparował. Pod koniec dodać migdały i cynamon. Smażyć tak długo, aż zawartość patelni będzie miała konsystencję dżemu. Pozostawić do ostygnięcia.

Ciasto wyjąć z lodówki, przełożyć na stolnicę, posypać przesianą mąką, zagnieść i rozwałkować na kształt prostokąta. Na cieście rozsmarować przygotowana konfiturę i zwinąć ciasto jak roladę. Przekroić ciasto po długości na trzy części, nie docinając do końca. Zapleść warkocz i przełożyć na blachę, na której będzie pieczony. Przykryć i pozostawić do wyrośnięcia na godzinę. Po tym czasie warkocz przykryty papierem do pieczenia wstawić do piecyka nagrzanego do 170 stopni na około 25 minut.

Komentarze

  • 7
    original
    Opublikowano

    rosik93

    Bardzo ciekawe przeisy na ciasta
  • 2
    no-image
    Opublikowano

    cichor

    pyszności
  • 0
    original
    Opublikowano

    Dominika30

    mmm super pomysł
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Anna146

    wygląda apetycznie
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Krzysztof42

    mniam

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !