Sposób przygotowania

Kolejna potrawa z kurkami jeśli nie macie jeszcze dość...:-)))

Obie mąki wsypać do miski, wbić jajko, dodać troszkę soli i łyżkę oleju, wlewać powoli dobrze ciepłą wodę i zagniatać ciasto aż będzie zwarte, ale dość elastyczne, odłożyć pod przykryciem na ok. 30 min. aby odpoczęło. Kurki oczyścić dokładnie, opłukać, osączyć, posiekać dość drobno. Na patelni rozpuścić 2 łyżki masła, zeszklić posiekaną cebulę, oprószyć papryką mieloną i dodać kurki, smażyć kilka minut mieszając aż odparuje woda. Dodać 2 łyżki śmietany wymieszanej z łyżeczką mąki, jeszcze chwilę smażyć aż masa będzie bardzo gęsta, doprawić solą, pieprzem, dodać natkę, wymieszać, przestudzić. Na oprószonym mąką blacie rozwałkować dość grubo ciasto, wycinać kółka np. szklanką, nakładać po łyżce farszu i dokładnie zlepiać brzegi. Trzeba uważać i robić to starannie bo przez zawartość otrąb w mące razowej ciasto lubi się rozłazić. Pierogi gotować w osolonym wrzątku, ale nie wkładać ich naraz zbyt wiele bo są delikatne. Kiedy wypłyną na wierzch - wyjąć. Na patelni rozpuścić resztę masła, podsmażyć ugotowane pierogi. Zostało mi trochę farszu więc dodałam do niego 3 łyżki śmietany i trochę wody i podgrzałam aby powstał sos. Polałam nim gorące pierogi i posypałam startym oscypkiem. Pycha! Z podanej ilości składników wyszło mi 15 dużych pierogów.

Komentarze

  • 1
    original
    Opublikowano

    agnieszka214

    SUPER DZISIAJ NA OBIAD ZROBIE
  • 3
    original
    Opublikowano

    SmacznaPyza

    ale nie musisz z tego powodu aż krzyczeć :-)
  • 1
    edyta14
    Opublikowano

    wedith1

    Kurek nigdy dość! :) Świetny przepis!
  • 1
    14344131_1175334835846825_6586112930612941972_n
    Opublikowano

    Ewa104

    Chyba mam jeszcze jedną porcję mrożonych kurek.Super!
  • 2
    no-image
    Opublikowano

    Karolina69

    fajne
  • 2
    no-image
    Opublikowano

    Marysia

    fajne
  • 2
    no-image
    Opublikowano

    Misia90

    fajne
  • 0
    original
    Opublikowano

    Renata22

    no i luksusowe danie

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !