Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Czarne gołąbki

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

kasza gryczana 1/2 kg
jajko 2 sztuki
wędzonka 1/2 kg
ugotowane ziemniaki 3 sztuki
kapusta 1 główka
olej 1 szklanka
cebula 1 sztuka
czosnek 1 główka
pieprz do smaku
sól do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Czarne gołąbki

Z kapusty wycinamy głąb i obgotowujemy ją przez ok. 5 minut i pozostawiamy na 1/2 godziny w gorącej wodzie. Studzimy. Oddzielamy liście. Wędzonkę i cebulkę kroimy w kostkę i podsmażamy. Ziemniaki gotujemy, po ostudzeniu przepuszczamy przez maszynkę. Kaszę gotujemy w lekko osolonej wodzie z dodatkiem pół szklanki oleju. Ostudzoną kaszę mieszamy ze zmielonymi ziemniakami, cebulą, podsmażoną wędzonką, przeciśniętym czosnkiem i jajkami. Przyprawiamy wg uznania solą i pieprzem. Farsz nakładamy na liście kapusty i zawijamy. Gołąbki układamy ciasno w rondlu, podlewamy wodą zmieszaną z pozostałym olejem i łyżka soli i dusimy do miękkości.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Motorek 20.12.2011 10:08
extra
Iwona51
Iwona51 18.11.2011 09:06
fajne
Seba 28.09.2011 09:59
super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak