Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Strucla z makiem po mojemu:)

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 0,5 kg
drożdże 3 gram
cukier 1 szczypta
mleko 1 litr
jaja 2 sztuki
budyń śmietankowy 1 sztuka
cukier 0,5 szklanki
cukier puder 200 gram
migdały 0,5 szklanki
cytryna 1 sztuka
masło 0,5 kostki
mak 0,5 kg

Przepis i sposób przygotowania na: Strucla z makiem po mojemu:)

Mąkę przesiać do miski,dodać drożdże, dodać 1 łyżkę cukru, wlać mleko i wymieszać z niewielką ilością mąki. Spruszyć mąką i odstawić na 15 minut do wyrośnięcia, następnie dodać jajka, pozostały cukier, masło, migdały, skórkę cytrynową i sól. Wyrobić z mąką i rozczynem drożdżowe ciasto Wyrabiać tak długo, aż w cieście zaczną się pojawiać pęcherzyki powietrza. Odstawić pod przykryciem, na 1 h. Do wyrośnięcia.Mak gotować z 1,5 szklanki mleka, przez 20 min. na małym ogniu. Budyń wymieszać z 1/2 szklanki mleka, masłem, żółtkiem i cukrem. Dodać do masy makowej i stale mieszając, zagotować. Następnie masę wystudzić.
Ciasto drożdżowe podzielić na 2 części rozwałkować oba placki, na spruszonej mąką stolnicy, na grubość 5-6 mm. Masę makową rozsmarować równomiernie na cieście, zawinąć, a końce podłożyć pod spód. Piec 35-45 min. w temp. 200 stopni.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Kate131 27.04.2012 08:07
świetnie wygląda
Smakosz6 21.09.2011 11:41
mniam
Dorota59 10.06.2011 21:16
piękny
Katarzyna/kate1980 09.06.2011 20:08
ślicznie wyszła
Zuzanna5 01.06.2011 21:21
i smakuje - wypróbowany
Misiek1 08.01.2011 13:10
wygląda super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak