Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Gołąbki z ryżem i grzybami

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

kapusta 1 szt
ryż 0,5 kg
cebula 2 szt
grzybki suszone 6 dag
olej 3 łyżki
mąka pszenna 4 łyżki
śmietana 0,5 szklanki
Przyprawa do zup i potraw Kucharek do smaku
rosół 1 szklanka
pieprz do smaku
masło 1 łyżka
sól do smaku
bulion 1 kostka

Przepis i sposób przygotowania na: Gołąbki z ryżem i grzybami

Ryż ugotować w wodzie z dodatkiem kostek bulionowych. Kapustę włożyć do wrzącej, osolonej wody z olejem i szybko wyciągać, rozbierać liście. Grzyby namoczyć na kilka godzin, następnie ugotować. Cebule drobno posiekać i usmażyć na maśle. Grzyby odcedzić, bardzo drobno posiekać i wraz z cebulą połączyć z ryżem, przyprawić do smaku. Farsz układać na liściach z kapusty, zawinąć boki i zwijać w rulon. Gołąbki włożyć do żaroodpornego naczynia, zalać rosołem i dusić pod przykryciem. Śmietanę wymieszać z mąką, połączyć z wywarem z grzybów, zrobić sos, zagotować, przyprawić do smaku. Gołąbki podawać polane sosem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Iwona51
Iwona51 18.01.2011 00:40
smaczne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak