Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Mazurek rycerski

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 1/2 kg
margaryna 25 dkg
czekolada 10 dkg
cukier puder 15 dkg
żółtko jajek 4 sztuki
masa
migdały 25 dkg
cukier puder 25 dkg
sok z cytryny 15 ml
śmietana 50 ml
olejek waniliowy

Przepis i sposób przygotowania na: Mazurek rycerski

Mąkę przesiać, dodać margarynę, posiekać nożem, połączyć z żółtkami utartymi z cukrem pudrem i roztopioną czekoladą. Zagnieść szybko ciasto i pozostawić w chłodnych miejscu na godzinę. Następnie rozwałkować, podzielić na 2 kwadraty, ułożyć na blasze i upiec na jasnozłoty kolor. Migdały sparzyć, obrać ze skórki, zetrzeć, utrzeć z cukrem, śmietaną i sokiem z cytryny oraz olejkiem. Powstałą w ten sposób masą przełożyć wystudzone placki, obciążyć deseczką i pozostawić do stężenia. Na koniec polać polewą czekoladową.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

RenataZ-et 16.01.2011 12:08
Super składniki na super mazurek!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak