Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kotleciki z dipem jogurtowym

2.0
(2)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mięso mielone wołowo-wieprzowe 0,5 kg
czosnek 1 ząbek
natki pietruszki posiekana 2 łyżki
siekana mięta 1 łyżka
jajko 1 sztuka
Bułka tarta klasyczna Prymat 0,5 szklanki
cynamon 0,5 łyżeczki
olej 2 łyżki
jogurt gęsty 400 ml
Chili pieprz cayenne mielone Prymat 1 sztuka

Przepis i sposób przygotowania na: Kotleciki z dipem jogurtowym

Mięso połącz z natką i miętą. Dodaj rozkócone jajko, przeciśnięty przez praskę czosnek i tartą bułkę. Przypraw cynamonem, solą i pieprzem, dokładnie wymieszaj. Wilgotnymi dłońmi uformuj kulki (ok. 20 sztuk). Każdą kulką oklej patyk do szaszłyków, ściśnij w dłoni i spłaszcz.
Na patelni rozgrzej olej, podsmaż każdą kulkę z obu stron, przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Przykryj drugim arkuszem, piecz przez 20 minut w temperaturze 170 stopni. Zostaw na blasze do wystudzenia. Chili i kolendrę posiekaj, wymieszaj z jogurtem, przypraw solą i pieprzem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Motorek 31.08.2011 17:27
super
ajres 20.08.2011 22:11
polecam
ajres 07.04.2011 09:25
super
Magda60 07.04.2011 09:22
super
ElizaT 21.01.2011 00:44
fajnie i smacznie pomyślane
RenataZ-et 16.12.2010 12:32
Smaczne:)
lucyna15
lucyna15 02.06.2010 18:53
pomysłowe

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak