Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kartoflanka z kukurydzą

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

cebula 1 sztuka
ziemniaki 30 dkg
olej słonecznikowy 1/2 łyżki
wywar warzywny 250 ml
kukurydza 1 puszka
krakersy 4 sztuki
mleko 200 ml
kremówka 50 ml
wędzony boczek 10 dkg
sól do smaku
pieprz do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Kartoflanka z kukurydzą

Cebulę posiekać, ziemniaki pokroić. W garnku rozgrzać olej i smażyć cebulę 5 minut. Dodać ziemniaki i obsmażyć około 3 minut. Wlać wywar warzywny, doprowadzić do wrzenia, gotować 20 minut. Kukurydzę odcedzić, przepłukać na sicie. Krakersy rozdrobnić, włożyć do miski, zalać mlekiem i zostawić na 5 minut. Z garnka wyjąć połowę ziemniaków, dodać krakersy, zmiksować z wywarem. Dodać pozostałe ziemniaki oraz kukurydzę, gotować jeszcze chwilę. Podawać z boczkiem podsmażonym na chrupko na patelni.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak