Sposób przygotowania

1. Cebulę i czosnek obrać, posiekać. Imbir obrać, zetrzeć na tarce lub posiekać (korzeń można ewentualnie zastąpić imbirem w proszku i użyć 1-2 łyżeczek).

2. Sok i skórkę cytrynową wymieszać z Przyprawą Curry Prymat, imbirem, cebulą i czosnkiem, przyprawić do smaku.

3. Filety z piersi kurczaka umyć, osuszyć, pokroić w kostkę, włożyć do miski. Polać przygotowaną marynatą curry, dokładnie wymieszać, przykryć, wstawić do lodówki na 3-4 godziny.

4. Oliwę rozgrzać w rondlu, wsypać ryż, wymieszać, chwilę podprażyć, oprószyć solą.

5. Kurczaka wyjąć z marynaty, lekko osączyć. Nadziewać po kilka kawałków na drewniane patyczki do szaszłyków.

6. Oliwę rozgrzać na patelni, włożyć szaszłyki, usmażyć z każdej strony (w czasie smażenia można smarować marynatą). Szaszłyki wyjąć, osączyć z tłuszczu na papierze kuchennym.

7. Szaszłyki curry podawać z ryżem i keczupem lub sosem pomidorowym.


Przygotowanie: 1 godzina

Oczekiwanie: 3-4 godziny

Komentarze

A Ty, co o tym myślisz?

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !