Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Dżem truskawkowy bez żel-fiksów

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

truskawki 2 kg
cukier 1 kg
sok z cytryny 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Dżem truskawkowy bez żel-fiksów

Truskawki umyć, obrać ze szypułek, wrzucić do dużego gara i gotować ok. godzinki na małym ogniu. Gdy lekko odparują, dodać cukier i dalej gotować na wolnym ogniu, aż do uzyskania odpowiednio gęstej konsystencji. Mieszać drewnianą łyżką co jakiś czas. Dodać sok z cytryny, wymieszać.

Dżem przełożyć do wyparzonych słoiczków, szczelnie zakręcić, odwrócić do góry dnem, przykryć i zostawić do ostudzenia. Dodatkowo, aby słoiki \'lepiej się trzymały\', można je zapasteryzować, gotując w garnku z gorącą wodą do wysokości zakrętki słoiczka (ok. 20 min.)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak