Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Jaja zapiekane w śmietanie

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

jaja 6 szt
śmietanka 0,5 szklanki
masło 1 łyżka
mąka 1 łyżka
Bułka tarta klasyczna Prymat 1,5 łyżki
szczypiorek usiekany 2 łyżki
papryka mielona 1 łyżeczka
sól do smaku
pieprz do smaku
Zioła prowansalskie suszone Prymat 1 łyzeczka
ser żółty 3 (tarty)

Przepis i sposób przygotowania na: Jaja zapiekane w śmietanie

Roztopione masło wymieszać z mąką, wlać 4 łyżki wody, zioła prowansalskie i śmietankę, mieszając zagotować. Przyprawić do smaku solą i pieprzem. Gotowy sos wyłożyć do naczynia żaroodpornego i na wierzch wbijać jajka, oprószyć solą, pieprzem i bułką tartą. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec do momentu aż jajka się zetną. Następnie posypać utartym żółtym serem, papryka mieloną i posiekanym szczypiorkiem. Podawać z pieczywem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

IlonaAlbertos 20.11.2013 17:24
Zapowiada się super.
Margo1 08.01.2011 09:54
bardzo ciekawy przepis
Iwona51
Iwona51 08.01.2011 00:03
smaczne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak