Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kurczak w pęczaku

2.0
(3)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

Ćwiartka kurczka 2 szt
liście selera 2 łyżki
koperek 2 łyżki
sos sojowy 3 łyżki
olej roślinny 1 łyżka
pieprz czarny do smaku
woda 1,5 - 2 szklanki
pęczak 1 szklanka
bulion warzywny 1,5 łyżeczki
włoszczyzna 1 (starta)

Przepis i sposób przygotowania na: Kurczak w pęczaku

Umytego kurczaka macerujemy w sosie sojowym co najmniej 30 min. Smażymy go szybko na średnim ogniu by się zrumienił i przekładamy na talerz. Wrzucamy kaszę do rondla, dodajemy bulion i podsmażamy przez chwilę, zmniejszamy ogień i wrzucamy resztę składników. Dolewamy szklankę wody i gotujemy ok 10 min, wkładamy kurczaka, dolewamy sos sojowy z macerowania. Zostawiamy by się dusiło na lekkim ogniu, po kolejnych 10 min dolewamy resztę wody, przekładamy kurczaka na drugą stronę i gotujemy kaszę do takiej miękkości jak lubimy.
Podawać z surówką np. z białej kapusty.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

iknbozka 18.12.2011 20:10
fajne
Hanna11 21.07.2011 18:00
ciekawy pomysł
Tomek14 02.03.2011 14:31
takiego jeszcze nie jadłem
Agnieszka/picola 01.03.2011 19:25
coś nowego
Magda60 26.02.2011 17:37
moze zrobie
Motorek 26.02.2011 06:49
fajny przepis
Małgorzata106 17.02.2011 09:28
super przepis
traktorek 06.02.2011 10:57
pomysłowe
Wojtek8 04.02.2011 10:28
fajny pomysł

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak