Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto Stracciatella

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Biszkopt z 6 jaj
masa
śmietana 30% 250 ml
czekolada gorzka 50 g
cukier waniliowy 1 łyżeczka
cukier puder 2 łyżki
Żelatyna wieprzowa Prymat 2 łyżeczki
NASĄCZENIE
kawa z mlekiem i cukrem 1 szklanka
wierzch
śmietana 30% 125 ml
cukier puder 1 łyżka
Żelatyna wieprzowa Prymat 1 łyżeczka
czekolada mleczna 50 g

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto Stracciatella

Biszkopt przekroić na pół. Nasączyć przestudzoną kawą.

Przygotować masę. W tym celu ubić śmietanę z cukrami, dodać rozpuszczoną w niewielkiej ilości gorącej wody ostudzoną żelatynę. Na koniec dodać pokrojoną (lub starkowaną) na niewielkie kawałki czekoladę. Delikatnie wymieszać.

Wyłożyć masę na jeden blat biszkoptu, przykryć drugim.

Ubić rpozostałą śmietanę z cukrem, połączyć z ostudzoną żelatyną, posmarować na cieście. Wierzch udekorować wiórkami z czekolady. Schłodzić w lodówce.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Stenka 13.01.2014 17:42
smaczne ciacho
Kuchenka 05.08.2013 16:17
apetyczne ciasto
Ewelina47 15.03.2013 11:06
zjadłabym chętnie takie ciacho
kanu83 23.11.2011 22:10
boskie
Ela15 23.08.2011 08:39
pyszne
pacpaw 18.03.2011 22:25
jak wymalowane
ewasylwia 14.01.2011 14:15
ale pyszniutkie
mysza666 08.01.2011 18:38
Rzeczywiście aż by się zjadło:)
Gosia40 08.01.2011 09:49
bardzo apetycznie wygląda

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak