Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Chleb na ziarnku drożdży

2.0
(2)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 625 g
woda 500 ml
sól 2 łyżeczki
drożdże 1/2 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Chleb na ziarnku drożdży

Drożdże rozpuścić w wodzie, dodać mąkę oraz sól. Wszystko wymieszać łyżką do połączenia się składników. Miskę z ciastem zakryć folią i odstawić na 12 godzin. W tym czasie bardzo urośnie.

Ciasto przełożyć na wysypany mąką blat, delikatnie uformować prostokąt i zlożyć na 3 części najpierw w jedną stronę a potem drugą, przełożyć do natłuszczonego naczynia na 2 godziny.

W międzyczasie piekarnik nagrzać do 250`C razem z garnkiem żeliwnym (u mnie blacha). Wyrośnięty chlebek wrzucamy do nagrzanego piekarnika.

Piec w temperaturze 250`C 10 min, potem 30 min. w 230`C.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Tahitha 01.04.2011 17:32
Lubie chleb własnej roboty :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak