Sposób przygotowania

Mąke przesiać (3łyżki mąki odłożyć) i szybko zagnieść ciasto (z posikeanym masłem, około 2 łyżkami mleka, 1/4 szklanką cukru pudru i szczyptą soli. Uformować kulę i włożyć ją na około 1 godzinę do lodówki. Czereśnie umyć, odsączyć i pozbawić pestek. Ciasto wyjąć z lodówki, rozwałkować i umieścić w formie na tartę. Tartę nakłuć(bardzo mocno) widelcem, aby podczas pieczenia ciasto nie urosło. Migdały, pozostałą mąke, cukier puder i jajka ubić dodając resztę mleka(około 3 łyżek). Miksować, aż masa będzie gęsta. Czereśnie wyłożyć na tartę, zalać przygotowaną migdałową masą. Piec około 1 godzinę w 180 C. Po wystudzeniu ciasta, cukier żelujący rozpuścić w 3 łyżkach wody, po czym zalać tarte polewą cukrową.

Komentarze

A Ty, co o tym myślisz?

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !